LARGER SCOPE DESIGN PROJECTS

COPLEY ORCHARD: CLIMATE CHANGE RESILIENCY PLAN 2019

Janet Yee of Cedar Cottage Food Network Society contracted me to design a climate change resiliency strategy to Copley Community Orchard using permaculture design techniques and principals.  (Project in Preliminary Stage)

Copley-Orchard-web-1.jpg

HORNBY ISLAND FIRE HALL: NATIVE FOREST SUCCESSION PLAN 2017-2018

In early 2017, I was asked to develop landscape plan for the newly constructed Hornby Island Fire Hall, incorporating use of local native species to connect to surrounding mature forest ecosystem. Incorporating existing water flow paths and slope, I added swales to create a barrier between a public access picnic/rest spot with a more private use area for recreation and gatherings.

(Project currently in its installation phase with support by a connected group of landscapers horticulturalists, designers an neighbours)

Hornby-Island-web-1.jpg
HIFH_plants_web.jpg

UBC FARM CHILDREN’S LEARNING GARDEN: PERMACULTURE RE-DESIGN 2017

Designed to address some logistical problems of the existing garden and to engage the children in the principals of permaculture and forest succession. 5 redesign elements were introduced to the 4500 square meter area: 1. Defining the entrance 2. The Leaf Roof 3. The Petal Garden 4. The Mushroom Forest and 5. the Permaculture Play Zone. A detail of the Permaculture play zone is seen below. It is a an area where children can run and explore through pathways that lead from ground cover into herbaceous perennial beds into thickets filled with berries and roses, into canopy of understory fruit and native trees and ending in the Native Mature forest. The leaf roof is designed to add sun cover in the summer months, rain cover in the fall/winter and collect and harvest rainwater to be redistributed and diverted to aquifer. The leaf roof is also an important feature to inspire young minds to think to nature for design inspiration.

UBC-Childrens-learning-Garden_web1.jpg

RESIDENTIAL PROJECTS

SINCLAIR REEVES RESIDENCE 2018

I was asked to do a redesign of the existing yard and pathways to give this Cedar Cottage residence a new look and feel. The focal point of the redesign is the private social space in the back yard. A large patio area was added with densely planted areas to create an outdoor entertaining oasis. Year round bloom supports pollinators and adds colour and interest. Evergreen shrubs create barriers nda and year round interest to the space. (Project to be installed in spring of 2019)


LAVITT RESIDENCE 2018

The owner of this cedar cottage residence runs a florist business out of her garage. Both the front and back gardens are designed for the owner to source flower stocks year-round to supplement her outsourcing. To emphasize the business entry at the rear of the building and to give it wow appeal, a modern inspired gate and trellis frame the walkway. Large raised beds in silvery grey patina cedar allow ergonomic planting of cut stock as well as add depth interest to entrance. (Project to be installed in spring of 2019)


WEATHERALL RESIDENCE 2018

(Project to be installed in spring of 2019)


MAZZUCCO RESIDENCE 2018

(Project installed in spring of 2018)

Mazzuco_front_pp_web1.jpg

IORIO RESIDENCE 2017


BOUTROS-GUTMAN RESIDENCE 2017


CLEMENS RESIDENCE 2017

clemens_pp_web1.jpg

CRAWFORD RESIDENCE 2017

crawford_pp_web1.jpg

KANEFSKY BOULEVARD 2017

kanefsky_pp_web2.jpg
kanefsky_pp_web1.jpg

VINCENT RESIDENCE 2016

Vincent_PP_web1.jpg

HARDY BORSTAD RESIDENCE 2016

Screen-Shot-2019-01-23-at-3.15.40-PM.jpg

FREEMAN RESIDENCE 2015

Freeman_photo_web1.jpg

LARSON-SKLADAN RESIDENCE (hand drafted and drawn) 2015

West coast wild edible garden meets entertaining oasis. Warm cedar flush mounted deck area compliments a modern framework of pathways that provide both intimate relaxing getaways and also connect for larger annual gatherings. Birds an butterflies sing and gather food. Mixed texture and colour adds privacy and year round interest.

Larson-Skladan_CP_web1.jpg

HENNESSY RESIDENCE (hand drafted and drawn) 2015

A relaxed front yard social space that is easy to care for and durable. Strong west coast modern walkways lead tenants to their own private entrances. Lush tree and shrub barriers offer privacy and add many nooks for reading and socializing. Drought tolerant native foliage and flowers attract birds and other pollinators. the modern cedar fencing is a natural compliment to the variety of green foliage.

Hennessy_CP_web1.jpg